Deşi în ultimii ani teflonul a fost la modă în ceea ce priveşte vasele pentru gătit, creând chiar o isterie în rândul gospodinelor, în ultima vreme au fost redescoperite calităţile fontei. La noi găseşti tigai şi cratiţe de fontă, perfecte pentru o mâncare gustoasă şi sănătoasă.

De ce să foloseşti tigai şi cratiţe din fontă, în locul celor din teflon? În primul rând, pentru că teflonul este tratat cu materiale toxice; în timp, straturile de teflon se deteriorează şi ajung în mâncare, devenind cancerigene. Este valabil şi în cazul vaselor emailate: emailul se decojeşte şi se amestecă în mâncare, ceea ce este de-opotriva nesănătos şi inestetic. Vasele din sticlă şi ceramică sunt alte câteva alegeri potrivite pentru mâncarea sănătoasă, însă sunt, de regulă, mai scumpe şi mai predispuse spargerii sau deteriorării. Vasele din aluminiu, fier şi aramă trebuie să fie evitate, din cauza oxidării şi a eliberării de substanţe toxice în mâncare. Deci, din punctul de vedere al raportului sanatate- costuri, vasele din fonta sunt alegerea ideală.

În al doilea rând, pentru că, fiind mai groase şi mai grele, vasele din fontă păstrează căldura mult timp, astfel că mâncarea se găteşte la o temperatură constantă şi nu se arde. Singurul dezavantaj ar consta în greutatea vasului, însă acest mic compromis merită, având în vedere gustul şi calitatea mâncării, numai bune pentru o familie fericită. Şi, totuşi, greutatea vasului are şi semne bune: dacă un vas e greu, înseamnă că producătorul nu face economie de material, că este interesat de calitatea mărfii pe care o vinde şi că vasul nu va crăpa uşor.

Vasele din fontă sunt robuste, se pot pune în cuptor, direct pe grătar sau la foc deschis, deoarece au capacitatea de a distribui căldura omogen. Sunt, de asemenea, şi cel mai uşor de curăţat, fiindcă sunt singurele la care se poate folosi un burete de sârmă, fără probleme. De asemenea, dca doriţi, puteţi spăla tigaia şi cratiţa de fontă şi în maşina de spălat vase. În orice caz, fonta este un material antiaderent natural, perfect pentru gătirea de tocănite, legume, omlete, prăjituri şi alte delicatese. Iar, dacă la începutul folosirii unui vas de fontă îl ungeţi cu ulei şi îl supuneţi temperaturii maxime din cuptor, acesta va dură aproape veşnic şi va forma un strat protector natural, care va împiedica lipirea şi arderea mâncării.

Dacă nu ştiţi ce fel de vase pentru gătit să alegeţi pentru bucătăria dumneavoastră, puteţi comanda cu încredere tigăile şi cratiţele de fontă de la noi. Puteţi comanda tigaia de fontă Peterhof PH-15753-26 cu diametrul de 26 cm şi adâncimea de 4,5 cm; tigaia  Peterhof 15429-26, cu profile interioare şi emailata pe exterior, cu diametrul de 26 cm; cratiţa 15702-28, ovală, din fontă, cu diametru de 28 cm, precum şi alte produse din fontă, pe care le găsiţi aici: http://www.produsemenaj.ro/catalogsearch/result/index/?limit=all&q=fonta


În vasele din fontă se poate găti cea mai bună şi mai sănătoasă mâncare. Ieftine, bune, durabile, tigăile şi cratiţele de fontă comandate de la noi vor fi un aliat de încredere în bucătăria dumneavoastră.