muraturi-asortate-produse-menaj


Iată că a venit și sezonul murăturilor. Aceste bunătăți nu ar trebui să lipsească din cămara fiecăruia pentru că sunt foarte gustoase dar și sănătoase. 
Nu ieste foarte complicat și nu o să vă ia foarte mult timp să le preparați. La fel cum se pregătește un butoi cu murături, se pregătește și un borcan cât de mic. 
Iată care sunt ingredientele și care este modul corect în care puteți prepara murăturile.

 

Ingrediente:

Legume adegvate pentru murat: castraveți, gogonele, conopidă, ardei, gogoșari, varză, sfeclă etc.

Iată și ingredientele cheie:

Rădăcină de hrean

Cimbru uscat

Țelină

Bețe de mărar uscat

Ceapă

Usturoi

Mere

Gutui

Morcovi

Ardei Iute

Frunze de țelină cu tulpină

Frunze de dafin

Piper boabe

Boabe de muștar

Sare neiodată - sare zgrunțuroasă

 

Important de știut, este că merele, gutuile și morcovii au doar rolul de a da un plus de aromă și dulceață murăturilor, favorizânt și fermentarea, așadar acestea sunt dispensabile.

Însă hreanul și ardeiul iute sunt ingredientele esențiale care fac ca murăturile să se păstreze intacte, să nu se zdrobească și să se facă terci. Un alt aspect important de care trebuie ținut cont când puneți murături, pentru ca acestea să nu se înmoaie și să se facă terci, obligatoriu să folosiți doar sare neiodată.

 

Modul de preparare:

Este bine ca înainte să pregătiți recipientele în care vreți să puneți legumele la murat.

Borcanele spălate bine și igienizate, fa fel și mai ales butoaiele, opărite și spălate bine pentru că paraziții și bacteriile microscopice pot afecta fermentarea corespunzătoare a murăturilor.

Se spală foarte bine legumele și fructele. Castraveții și gogonelele se lasă întregi, iar celelalte legume și fructele se pot tăia. Merele și gutuile în sferturi, morcovii, țelina, hreanul se taile bastonașe, usturoiul se desparte în căței, conopida la fel în buchete mai mici.

Ardeii, gogoșarii sau varza se curăță și se pot tăia după bunul plac.

Apoi acestea se scurg bine de apă și se așează alternând după poftă și plac astfel încât să intre cât mai multe. Bastonașele de morcovi, feliile de fruncte, țelina, hreanul, ardeiul iute, frunzele de dafin și țelină să fie distribuite în egală măsură în recipient, la fel și boabele de muștar și piper. Puteți începe prin a așeza pe fundul recipientului un pat de bețe de mărar cimbru, țelină și morcov.

Când umpleți recipientele cu ingredientele să lăsați un spațiu de un lat de palmă la butoaie și cam 4-5 cm la borcane față de gura lor.

După ce ați așezat cu grijă și răbdare în recipiente, trebuie ținut cont de un lucru foarte important, pentru ca murăturile să iasă gustoase și să nu prindă floare este obligatoriu să pregătiți o saramură care va fi turnată mai apoi peste legume. De obicei pentru un recipient cu un volum de 10 L se prepară 5 L de saramură, deci cam jumate din volumul recipientului, dacă legumele sunt bine așezate și nu sunt prea multe goluri.

Prepararea saramurii se face foarte simplu, puneți apa la foc, la un litru de apă se adaugă o lingură cu vârf de sare neiodată. Când apa începe să fiarbă opriți focul și amenstecați bine pentru ca sarea să se dizolve și lăsați cam 10 – 15 minute să se racească. Apoi când apa nu este foarte fierbinte se poate truna în recipient peste legume, se acoperă provizoriu și se lasă să se răcească la temperatura camerei, după aprox 24 ore se acoperă recipientul etanș și se depoziteazăîntr-un loc răcoros și întunecos, recomandat ar fi o pivniță sau beci. Peste aproxmimativ o lună murăturile vor fi gata.

 

Locul în care este ținut recipientul cu murăturile este important, timpul în care acestea vor fi gata diferă în funcție de temperatura locului în care sunt depozitate. Cu cât este mai cald locul unde țineți murăturile cu atât ele o să fermenteze mai repede și nu este foarte recomandat acest lucru. Este bine ca acestea să fie ținute într-un loc răcoros, de obicei o pivniță sau beci, în acelasi timp să fie ferite și de îngheț.

 

Dacă nu ați pregătit încă murăturile și nu aveți în ce să le puneți noi vă putem recomada câteva butoaie din plastic cu gură largă și cu capac cu filet.

Butoi 10 L

Butoi 20 L

Butoi 30 L

Bidon patrat 30 L