Pima etapa:
Se cumpara aproximativ 12-14 verze potrivite ( pentru un butoi de 40 litri)
1 buc varza roșie
1 legătura (2-3 buc) hrean rădăcina
2-3 ardei iuți
1 buc gutuie
5-6 căței de usturoi curățati
1 plic piper boabe
1 legătura de cimbru si mărar uscat
Apoi se curata varza de cocean/cotor, foarte bine (fara a injumatatii varza, se face practic o gaura in varza, eliminand cotorul), asa ca in poza de mai sus. Se umple gaura rezultata in urma eliminarii cotorului din varza, cu sare si se aseaza in butoi, astfel incat sa incapa cat mai multe, peste crenguțele de cimbru si mărar. Apoi se pune in butoi si usturoiul, hreanul curățat si feliat, gutuia tăiată feli, boabele de piper. Se lasa 3 zile apoi se pune apa rece si se mai adauga putina sare după gust.
Ultima etapa din procesul de pus varza la murat:
dupa ce am pus apa rece peste varza care și-a tras sare, mai pui in apa cam 200 gr sare bruta neiodata si in fiecare zi trebuie aerată cu o țeava.
Asa arata butoiul cu varza pusa la murat, dupa 5 zile.
Asta este tot, daca aveti nevoie de butoaie sau bidoane pentru muraturi, noi va recomandam cateva special concepute pentru asa ceva, cu gura larga si incapatoare.