De curând m-am întors de la bunicii mei care trăiesc la țară. Am fost să-i ajut la culesul fructelor și legumelor. Satul unde locuiesc ei este unul mic și izolat între păduri și dealuri, parcă ar fi desprins din povești.

Încă de mic îmi petreceam verile impreună cu bunicii mei pe care-i ajutam la treburile gospodărești precum: adunatul fânului, la căpălit sau alte activități similare. Iar după o vară de lucru la câmp, vine toamna, perioada în care profităși ne întâlnim cu toțiifrați, surori, nepoți,strănepoțiverișori, unchi șmătuși. Suntem o familie numeroasă iar casa șgrădina bunicilor este iarăși plină de viață și veselie.

 

toamna la bunici

 

Aceste momente petrecute în familie și alături de bunici, copii și nepoți, sunt acelea în care uiți de toate problemele și parcă timpul stă în loc.

Motivul principal pentru care ne-am adunat este să îi ajutăm pe bunici să umple cămara de bunătăți și anul ăsta, avem același ritual an de an. Dar și să mai deprindem din rețetele și secretele acestora, pe care ni le dezvăluie cu mare interes.

Bunicii sunt cei care sunt în centrul atenției in aceste momente magice. Bunica și bunicul au un chip blând, prietenos și arată de parcă ar fi desprinși dintr-o poveste.

 

bunicii

 

Plini de înțelepciune aceștia ne invață și ne impărtășesc rețete și secrete din tradițiile familiei transmise din generație în generație iar noi suntem numai ochi și urechi.

 

strugurii

 

 

În grădină bunicul ne dezvăluie meșteșugul storsului strugurilor aromați și zemoși proaspăt adunați, iar toți baieții stăm în jurul lui și luăm seamă la tot ce spune și ne arată, pentru că în curând noi vom fi aceia care vom transmite mai departe aceste secrete.

 

În casă fetele împreună cu bunica prepară diverse bunătăți după rețete numai de ea știute și care le dezvăluie doar membrilor familiei :)

 

fetele

 

buni

 

Felul cum prepară toate aceste bunătăți seamănă parcă cu un ritual al unui alchimist, în care ierburile proaspăt culese din grădină și condimentele folosite la murături, zacuscă, bulion sau alte preparate, capătă proprietăți miraculoase.

Nu mai vorbim de dulceața de zmeură, magiunul cu nucă sau dulceața de nuci verzi care este specialitatea bunicii. Toate aceste preparate sunt realizate din fructe si legume pe care tot noi impreună cu bunicii primăvara le sădim, acestea sunt aromate și gustoase, nu se compară cu produsele cumpărate din magazin, motiv pentru care și preparatele ies foarte delicioase.

 

camara

 

gradina

 

muraturi

castraveti

tati

sis

 

 

Așadar fiind o familie numeroasă am reușit doar în două zile să umplem cămara șpivnița bunicilor cu toate bunătățile necesare pentru a trece mai ușor peste iarnă. Și nimic nu se compară după puțină muncă cu o seară la masă îgrădină savurând un pahar de must rece și aromat, stors din strugurii pe care i-am adunat cu o zi în urmă.

Dacă voi incă nu ați terminat treaba în grădină și aveți nevoie de diverse lucruri ca să terminați mai repede și mai ușor, eu vă recomand câteva obiecte necesare precum:

galeți de plastic, vezi aici detalii >>

cadă de plastic cu mânere, vezi aici detalii >>

Și dacă aveți de pus murături sau mere, pere, prune la fermentat pentru țuică iată niște

butoaie de plastic cu capac sau cu robinet >>

 

SPOR LA TREABĂ!