Acum spre sfarsitul toamnei cand fructele si legumele s-au copt, ne putem bucura din plin de savoarea acestor recolte proaspete.
Va invitam sa descoperiti aromele tomanei din aceste 3 retete special alese pentru dumneavoastra.
Salata cu prune
Aceasta reteta are un gust divin si se potriveste langa fripturi de porc, pui sau fructe de mare.
Ingrediente:
prune taiate in sferturi, 7 rosii cherry taiate in jumatati, branza de capra faramitata, sare si piper dupa gust, o lingurita de mustar, o lingurita de cimbru proaspat tocat, o lingurita de chives maruntit sau rucola, o lingura de otet balsamic, 3 linguri ulei de masline, 4 bucati mici de sfecla rosie, 2 ardei grasi sau capia.
Prepararea:
Coace ardeii, curata-i si taie-i fasii subtiri. Fierbe sfecla rosie si feliaz-o fasii subtiri.
Pregateste dressing-ul pentru salata din uleiul de masline, otetul balsamic, mustar, cimbru, chives, sarea si piperul. Amesteca 3 linguri de dressing cu fasiile de sfecla si lasa-le sa stea asa aprox. 15 min.
Inainte de servire puneti intr-un bol fasiile de sfecla amestecate cu 3 linguri de dressing, adauga fasiile de ardei copt, prunele taiete sferturi, rosiile cherry jumatati, presara peste branza farmitata, iar apoi adauga dressingul ramas.
Gata, asta este tot. Pofta buna!
Supa crema de dovleac
In zilele reci de toamna te poti incalzi cu o supa delicioasa din dovleac proaspat.
Ingrediente:
1 kg de dovleac taiat cubutete, 1/2 lingurita de sare de mare, 400 ml supa de pui, 2 morcovi, 20 gr ceapa, 2 linguri de unt, 200 ml smantana.
Prepararea:
Pune intr-o oala cubuletele de dovleac, ceapa maruntita, morcovul feliat, toarna peste supa de pui si lasa sa fiarba pana se inmoaie dovleacul. Apoi toarna tot continutul din oala, legumele fierte cu zeama, intr-un blender, adauga untul si mixeaza totul pana devine o pasta groasa, eventual mai adauga smantana dupa gust, iar apoi e totul gata.
Supa se serveste calda cu putina smantana peste, daca va place asa si cu crutoane, mai puteti adauga si cateva frunze de patrunjel verde pentru decor.
Pofta Buna!
Tarta de dovleac si cu nuci
Acest desert iti va incanta papilele gustative.
Ingediente:
150 g miez de nuca, 1/4 lingurita de sare, 1 lingurita de zeama de lamaie, 1/4 coaja de lamaie, 1 lingurita de extract de vanillie, 45 g de unt topit si racit, 3 oua batute usor, 100 g zahar brun, un praf nucsoara, un praf scortisoara, 2 linguri de smantana, 1 ou batut, 150 g piure de dovleac, 2 linguri de zahar brun
Aluatul pentru tarta se pregateste astfel:
Ingrediente aluat tarta:
200 g faina alba, un praf de sare, 115 g unt nesarat, la temperatura camerei, 50 g zahar, 1 ou batut usor, tava de tarta diametru 27 – 28 cm, hartie pentru copt
Preparare aluat tarta:
untul si zaharul se omogenizeaza la blender sau manual intr-un bol, pana cand zaharul se topeste. Adauga oul si continua sa mixezi, apoi adauga faina usor omogenizand toata compozitia iar cand se formeaza grauncioarele de aluat te poti opri.
Pune aluatul intr-o folie de plastic si tine-l la frigider 30 de minute, apoi intinde aluatul pe tava pentru tarta. Asigura-te ca aluatul este distribuit uniform pe tava, inainte eventual poti unge tava cu putin unt. Daca ramane pe marginea tavii aluat, rupe-l, inteapa aluatul din loc in loc cu o furculita si apoi lasa-l la frigider inca vre-o 20-30 de minute inainte de coacere.
Acum urmeaza coacerea in orb a aluatului. Incinge prima data cuptorul pana la 180- 190 grade C. Scoate tava cu aluatul din frigider, pune peste aluat hartia de copt si pe hartie se aseaza niste greutati care sa nu permita aluatului sa creasca. Se pot folosi de exemplu boabe de fasole sau orez, cam 500 g. Acopera cu boabele bine suprafata aluatului. Coace tarata timp de 20 minute in cuptorul preincalzit, apoi scoate-o, indeparteaza greutatile cu hartia si mai lasa-o la cuptor inca 5 minute. Scoate aluatul din cuptor si lasa-l sa se raceasca putin.
Intre timp pregateste umplutura:
Mixeaza bine piureul de dovleac cu smantana, un ou, 2 linguri de zahar brun, nucsoara si scortisoara.
Intr-un alt bol mixeaza miezul de nuca (nuca nu trebuie sa fie maruntita foarte tare) cu 200 g zahar brun, 3 oua batute, untul, vanilia, sarea, coaja si sucul de lamaie.
Apoi toarna in tava cu aluatul copt mai devreme, umplutura de dovleac si peste amestecul cu miezul de nuca, Coace totul la cuptor aproximativ 30-35 minute si gata. Lasa tarta sa se raceasca si apoi se poate servi. Pofta Buna!
Daca nu aveti tava pentru tarta noi va putme recomanda aceste model tava pentru tarta, teflonata, cu diametru de 27 cm.