Cateva sfaturi pentru a gati mai sanatos la gratar.

Se încarcă...
Cateva sfaturi pentru a gati mai sanatos la gratar.

Preparatele gatite la gratar sunt considerate unele din cele mai delicioase, insa in decursul timpului au aparut tot felul de studii si teorii care arata ca alimentele gatite la gratar pot fi cancerigene.

Daca alimentele sunt tinute la temperaturi foarte ridicate sau intra in contact cu focul, in special carnurile, se formeaza niste reactii chimice care dau nastere unor compusi cancerigeni si anume: aminele heterociclice HCA si hidrocarburile aromatice polociclice PAH.

Cu cat preparatele sunt tinute mai mult pe foc cu atat mai mult lasam loc acestor reactii chimice sa ne afecteze sanatatea.

Pentru a evita pe cat posibil acumularea acestor substante daunatoare in organism este foarte important cand alegem, de exemplu, carnea pentru gratar, sa fie cu mai putina grasime, sau sa fie indepartat excesul de grasime, astfel riscul ca acesti compusi daunatori sa se formeze este redus semnificativ.

Modul in care pregatim carnea pentru gratar este la fel de important si ne ajuta de asemena sa reducem riscul formarii acestor compusi cancerigeni. De aceea este important sa acordam atentie ingredientelor pe care le folosim la marinatul carnii.

Este suficient sa marinati carnea doar cu ulei de masline si suc de lamaie, acestea scad riscul dezvoltarii factorilor cancerigeni cu pana la 90%, in plus o ajuta sa ramana suculenta si o fragezesc. Iar daca vreti sa dati un plus de savoare mai puteti folosi si ierburi aromatice precum: rozmarin, busuioc, cimbru, menta, oregano, salvie, care totodata au si rol anticancerigen.

Legumele, de asemena, daca le gatim la gratar este bine sa nu fie arse pe alocuri si sa nu fie gatite la temperaturi foarte mari. Cu cat stau mai mult pe gratar cu atat isi pierd din cantitatea de vitamine.

Este indicat ca atunci cand prepari carnea la gratar, sa adaugi si legume pentru a ajuta la hidratarea necesara a carnii si astfel prevenim si arderea acesteia. In plus acestea dau savoare si asigura aportul necesar de fibre si nutrienti.

Consumul de carne este indicat doar cu legume, fara paine, paste sau alte alimente rezultate din cereale. Combinatia de carne si grasimi cu paine, paste si in general alimente bogate in carbohidrati, cauzeaza inflamatii severe in organism.

Asadar, trebuie sa fiti foarte atenti la modul cum gatiti alimentele, in special carnea, dar si la ustensilele pe care le folosit la prepararea lor.

Si pentru ca tot am vorbit de gratar, mi-am amintit ca exista un produs minunat pe piata care va permite sa gatiti sanatos fara miros sau fum si care pastreaza aroma naturala a alimentelor.

Spre deosebire de gratarele clasice, la acesta exista un risc mai scazut de a arede semipreparatele deoarece nu intra in contact direct cu jarul sau flacara, aerul cald care patrunde prin deschiderea centala a acestuia confera o gatire optima, semipreparatele fiind bine patrunse.

In platanul gratarului trebuie introdusa putina apa, care ajuta la prajirea mai sanatoasa a semipreparatelor si apa mai are rolul de a proteja platanul in momentul cand se scrug grasimi din carnea pe care o prajiti, sa nu se arda sau sa scoata fum. Semipreparatele gatite pe acest gratar nu trebuie intoarse pentru ca gratarul este conceput in asa fel incat temperatura calda este distribuita uniform si pe o parte si pe cealalta.

Acest produs inovativ este o combinatie intre gratar si oala cu abur. Astfel tot ce gatiti pe aceasta tigaie grill, iese foarte suculent si crocant nu trebuie sa folositi ulei, cu consum redus de energie.

 

TIMPII DE GATIRE

La flacara potrivita si dupa o preincalzire a grill-ului de 3-5 minute.

Mititei – 15 min.

Carnat, antricot – 2 min.

Cotlet de miel – 18 min.

Cotlet de porc – 2 min.

File de pulpa de miel – 15 miel.

Fleica – 18 min.

Frigarui – 16 min.

Iftec – 19 min.

Fudulii de berbec – 1min.

Ficat de gasca – 12 min.

Sardine – 1 min.

Pastrav, Macrou – 12 min.

Crap, Somn – 15 min.

Morun, Nisetru – 1 min.

Languste, Creveti – 9 min.

Pui, Rata, Curcan – 28 min.

Pulpe de pui – 2 min.

Prepelita – 28 min.

Muschi de caprioara – 32 min.

Vinete – 2 min.

 

Grill-ul este special conceput doar pentru gatirea pe aragaz.

Partile componente ale acestuia sunt:

Platan

Gratar

Disc gratar

Capac

 

Platanul este realizat din tabla emailata, cu o geometrie special conceputa astfel incat sa permita trecerea caldurii prin deschiderea centrala si innoirea aerului prin orificiile de aerisire laterale. Capacul, confectionat din tabla emailata, este cel care ajuta la prajirea preparatelor, prin faptul ca reflecta caldura direct pe semipreparate. Acesta este prevazut cu un maner detasabil, facilitand astfel depozitarea acestui ansamblu pentru gatit. Tototdata acesta este usor de curatat.

 

AICI PUTETI COMANDA GRILL-UL PENTRU ARAGAZ, ACUM LA UN PRET SPECIAL



Toate Drepturile Rezervate © 1997 - 2024 Alvis Comserv