Ingrijirea plantelor de apartament presupune o serie de operatii, unele curente, efectuate la intervale mai dese, iar altele cu o ritmicitate diferita. Exista lucrari care se efectueaza o data pe an sau la cativa ani. Schimbatul pamantului din ghiveci este adevarat ca se practica in mod normal, numindu-se transplantare. Vorbim aici de transplantare partiala cand o parte din pamantul din ghiveci, un strat de 5 sau 10 cm de la suprafata, in functie de dimensiunile vasului, se inlocuieste anual, de cele mai multe ori in perioada de primavara. Exista si transplantare totala cand se muta planta intr-un ghiveci de dimensiuni mai mari, in momentul cand radacinile nu mai au substrat disponibil pentru explorare. Transplantarea totala se poate face la 3-4 ani pentru cele mai multe specii de plante. Schimbarea pamantului de la suprafata aduce un plus de substante nutritive si aeriseste substratul. Operatia se efectueaza de cele mai multe ori primavara pentru ca in aceasta perioada ajutam cel mai usor noile cresteri.


       Momentul potrivit pentru schimbare vi-l comunica insasi planta. Daca radacinile acesteia au evadat din interiorul ghiveciului prin intermediul gaurilor de evacuare a apei inseamna ca este timpul sa o replantati intr-un suport mai mare. In cazul in care pamantul s-a ridicat, acest lucru inseamna ca radacinile nu mai au loc si-l imping efectiv spre exterior.Ultima varianta prin care puteti verifica stadiul radacinilor este sa scoateti cu atentie planta din ghiveci si sa observati cu atentie felul in care radacinile sunt raspandite. Daca acestea au impanzit exteriorul pamantului este momentul sa-i oferiti un nou adapost, in caz contrat lasati-o in continuare in acest ghiveci.

Atentie! Evitati aceste schimbari in perioada de inflorire a plantei. Cel mai bun moment este in perioada de vegetatie, toamna sau primavara.

       Odata cu mutarea unei plante intr-un alt ghiveci se recomanda si inlocuirea pamantului acesteia cu unul proaspat. Primavara este foarte important ca plantele sa primeasca un substrat nou, bogat in substante nutritive. Cu toate acestea, nu intotdeauna este necesara schimbarea intregului substrat sau a ghiveciului. Iata cele mai importante semne:

-planta este in crestere si trebuie transplantata de mai multe ori pana ajunge la maturitate;
-radacinile plantei devin atat de mari incat pot fi observate la suprafata pamantului, se strecoara prin gaurile de drenaj sau chiar sparg ghiveciul;
-ai cumparat sau ai primit floarea si nu i-ai schimbat niciodata pamantul pana acum;
-pamantul nu a mai fost schimbat de peste 2 ani;
-planta este vizibil afectata si slabita.

Vezi oferta noastra de ghivece si jardiniere!

         Este bine ca atunci cand schimbi pamantul unei plante sa ii asiguri stratul de drenaj de la baza ghiveciului. Acesta este format din nisip si pietris . Amestecul functioneaza doar daca ghiveciul este prevazut si cu gauri pentru scurgerea apei (in caz contrar, poti realiza tu aceste gauri cu diametrul de maxim 1 cm).

        De asemenea, odata cu schimbarea pamantului este bine sa verifici si radacinile plantei. Daca acestea sunt prea lungi, este bine sa le scurtezi putin. Totodata, radacinile cu pete negre for fi taiate pana la eliminarea zonelor afectate.

       Plantele mature sau cele in ghivece foarte mari sunt greu de transplantat din cauza riscului de rupere. In acest caz este bine sa inlocuiesti stratul de pamant de suprafata cu unul proaspat. De asemenea, este foarte importanta afanarea substratului pentru o mai buna aerisire a radacinilor si pentru mentinerea umiditatii.