An de an, fiecare dintre noi încercăm să păstrăm tradițiile de sărbători cum știm mai bine. Mai nou și străinii sunt fascinați de obiceiurile noastre și le place să asiste la ritualul de tăiat porcul. O gospodărie în adevăratul sens al cuvântului trebuie să aibă cel puțin un porc, porc care va fi sacrificat de Crăciun. Dacă gospodarii se întrec în înjunghierea și porționarea cărnii, gospodinele se întrec în prepararea și condimentarea produselor ce vor rezulta din carnea de porc.
    Porcul este porționat, carnea se alege, o parte merge la cârnați, o parte la afumat, organele sunt folosite la sângerete și caltaboș, slănina merge la afumat, iar o parte va deveni jumeri și untură. Acum există pe piață produse și ustensile menite să ne facă viața mai ușoară, iar un ajutor de nădejde în bucătărie atunci când tăiem porcul este mașina de umplut cârnați. Am trecut de la vechile mașini greu de asamblat și montat, acum ne putem bucura de această activitate alături de mașini ușor de manevrat, care nu ocupă mult loc și sunt ușor de spălat.
    Chiar dacă tăiatul porcului este o activitate obositoare și ne ocupă câteva zile bune, merită din plin. Niciodată produsele din magazin nu vor putea egala gustul, mirosul, compoziția și consistența produselor făcute în casă. Nu există termen de comparație și cred că majoritatea știți gustul cârnațului proaspăt de Crăciun, gust care ne aduce aminte de copilărie, de vacanța de iarnă la bunici. Chiar dacă timpul nu ne permite să îndeplinim întreg ritualul de tăiatul porcului, ce ne împiedică să ne facem cârnații de Craciun după gustul nostru? Indiferent că locuiești la casă sau la bloc, și nu ai posibilitatea de a tăia un porc de Crăciun, asta nu înseamnă că nu ne putem face cârnații acasă, întotdeauna preparatele făcute în casă vor avea un gust deosebit. Satisfacția de a avea pe masa de Crăciun preparate făcute cu mâna ta, nu se compară cu nimic! 

Să încercăm să păstrăm vii obiceiurile de sărbători și să ne bucurăm de produse tradiționale făcute în casă chiar de noi, mult mai gustoase și mai sănătoase!